Zahtjevne i plačne bebe vole povijanje

Crying newborn

Povoj nježno miluje djetetovo tijelo, a dodir je osjet koji najviše smiruje. Naravno da ništa ne može zamijeniti majčin dodir, no nemoguće je cijelo vrijeme imati dijete u naručju, a povoj će biti barem približna zamjena koja će djetetu pružiti osjećaj ugode
Zašto je povijanje dobro za zahtjevnu djecu?

Povijanje pridonosi djetetovoj sigurnosti jer se neće nehotice udariti kad se jače uznemiri i uzbudi što ga može još više rasplakati i neće nekontrolirano mahati ručicama što su, dok je dijete bilo u trbuhu, sprečavale stijenke maternice.
Povijeno se dijete lakše usredotoči na pokušaje roditelja da ga umire. Dijete katkad nije niti svjesno majčine blizine kad je iznimno razdraženo i uplakano. Svaki dodatni trzaj, tvrdi dr. Karp, odašilje još jedan znak uzbune u djetetov mozak i njemu je vrlo teško usredotočiti se na vaše pokušaje da ga utješite. Povijanjem se obuzdavaju njegovi pokreti i na taj način isključuju neki od suvišnih signala koji mu opterećuju percepciju. Tako lakše uočava ugodne postupke kojima ga pokušavate smiriti.
Naravno, ne treba očekivati da će dijete nakon povijanja odmah zašutjeti i mirno spavati, tako čaroban učinak, ipak, nema. Dapače, u početku će se možda još više rasplakati. No, to je prvi korak koji će u suradnji s ostalim koracima umirivanja potaknuti refleks smirivanja. Normalno je i to da se dijete nakon povijanja pokušava opirati iako je čvrsto omotano. No, tada, treba ponovno dati malo vremena da si dijete ušuška, malo mu tepati i šuškati na uho, ljuljati ga u ritmu i dati mu sisati.

izvor : index.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*