Odakle dolaze svi ti kilogrami?

Vaš je opseg struka 110 centimetara. Teško hodate, teško ustajete, problem vam je vezati tenisice. S trbuhom, jasno, dolaze i kilogrami, no koliko ih je uistinu normalno dobiti? I na što otpadaju svi ti silni kilogrami?
14 kilograma tijekom trudnoće je normalno

Činjenica da žena tijekom trudnoće na vagi dobiva sve više na težini ima opravdane razloge: sama maternica teži oko jednog kilograma, posteljica otprilike 500 grama, plodna voda jedan kilogram, a beba pred sam porod između 3000 i 3500 grama. Osim toga rastu i dojke, povećava se volumen krvi u tijelu i tkivo zadržava vodu. Zalihe vode služe kao osiguranje te se u hitnim slučajevima uzimaju iz tkiva – npr. da bi se nadomjestio akutni gubitak krvi. Zalihe služe i tome da žena nakon poroda može dojiti bez uzimanja mnogo tekućine.

1. TROMJESEČJE
Trudnice obično dobiju otprilike jedan i pol kilogram mjesečno. Od toga u prva tri mjeseca samo oko 50 grama otpada na nerođeno dijete. Ostatak će se raspodijeliti na fetalni sustav podrške, dakle na posteljicu i plodnu vodu, maternicu, teže dojke i povećani volumen krvi.

kilogrami u trudnoćiTrudna sam. Koliko se smijem udebljati?Izgubiti kilograme nakon porođajaKilogrami u trudnoći i nakon poroda
2. TROMJESEČJE
Žena će se tijekom drugog tromjesečja trudnoće udebljati punih šest kilograma. Od toga približno jedan kilogram otpada na dijete.

3. TROMJESEČJE
U posljednjim mjesecima dobit će još narednih pet kilograma. U prosjeku je to otprilike 14 kilograma – što je posve normalno.

Oprez: Ako unutar samo nekoliko dana oboljenja primjetite veći dobitak na težini, trebali biste otići na kontrolu krvnog tlaka i urina. Savjet potražite kod ginekologa!

Kako ćete tijekom trudnoće dobivati na težini?
Odakle dolaze kilogrami Težina
Težina djeteta 3500 grama
Majčine zalihe 2000 grama
Posteljica (placenta) 500 grama
Plodna voda 1000 grama
Maternica 1500 grama
Povećanje dojki (svaka 250 grama) 500 grama
Pojačano stvaranje crvenih krvnih tjelešaca 2000 grama
Zadržavanje tekućine 3000 grama

Ukupno 14000 grama

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*