Beba ne oseća so, pravi vid dobija u 6. mesecu: Činjenice koje verovatno niste znali

Rast i razvoj bebe vidite, ali postoje razvojni pokazatelji koji se ne mogu videti i na koje ne možete da utičete, a tiču se njihove težine, razvoja njihovog vida i čula ukusa.

U njihovim malim telima događa se puno toga.
Dobijanje na težini
Svaki gram i centimetar su veoma važni. Nakon klasičnog gubitka na težini posle rođenja, bebe u proseku, prva tri meseca, dnevno dobijaju oko 28 grama. Posle toga dnevna kilaža, sve do prvog rođendana, raste za oko 20 grama.
Bebe ne oseća so
Jeste li znali da bebe do četvrtog meseca starosti uopšte ne mogu da prepoznaju so kao ukus?
Slatko, gorko i kiselo su ukusi koje beba može da prepozna još od rođenja, ali tek oko 4. meseca života na bebinim nepcima se stvaraju receptori za so. I nije to sve jer je ta povezanost važna i zbog bubrega koji takođe do četvrtog meseca nemaju funkciju korišćenja natrijuma iz organizma.
Tek nakon četvrtog meseca bubrezi počinju da rade onako kako treba. Ovo je razlog zašto se ne preporučuje korišenje soli u bebinoj ishrani do tog perioda.
Dovoljno natrijuma ima u majčinom mleku, adaptiranom mleku, a kasnije u voću i povrću.

Foto-ilustracija: Pixabay

Razvoj vida
Jeste li znali da su bebine oči, kada se rodi, već dostigle oko 75 % svoje “odrasle” veličine? Dakle, nakon rođenja oči će, u odnosu na ostatak tela i svih drugih organa, porasti još samo malo.Ali to ne znači da su oči odmah spremne da vide sve.
U početku bebe vide mutno, a prepoznaju samo objekte koji su od njenog oka udaljeni oko 30 centimetara.
Pravi “vid”, kada vide i prepoznaju sve, dolazi oko šestog meseca kada se preporučuju i vežbe sa pomeranjem i posmatranjem šarenih predmeta. To nije neophodno, ali takve vežbe nisu samo za oči, već su odlične i za bebinu motoriku.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*